Login
+Follow
Login

Fysisk (& psykisk) fostran

By Jonas Wallström on 2013.06.16 In Kost & träning Primal living

Kropp och knopp hör ihop.

Detta faktum har jag på senare tid alltmer tagit fasta på i min träning för att pressa mig själv hårdare under min CrossFit-, och andra träningspass. Syftet med det är inte att få en starkare och mer uthållig kropp (det är snarare en positiv bieffekt), utan främst att bygga ett starkare och hårdare krigarpsyke.
Många mentala träningsböcker och liknande pratar ofta om hur man blir en vinnare. Det begreppet bygger in en begränsning i den mening i att livet i stort med alla dess utmaningar och svårigheter inte är någonting man kan vinna, utan mer en kamp som ständigt pågår. Därav väljer jag att använda begreppet krigare eftersom det i min värld är en människa som aldrig någonsin ger upp oavsett yttre och inre motgångar, vilket livet är fullt av.
En krigare är en person som möter dessa med en ständig vilja att fortsätta kämpa när han/hon möter motgångar och har en positiv attityd medan han/hon gör det.

Jag har nyligen börjat följa en blogg som behandlar just detta tema, (http://mentaltoughnessguy.com) och vägleder läsaren i hur man uppnår denna krigarmentalitet. I korthet kan man säga att det handlar om att utsätta kroppen för extremt hårda och krävande prövningar (självklart med måtta och tanke bakom för att undvika skador, överträning och liknande) för att lära hjärnan att övervinna kroppens trötthet. Bara för att kroppen är trött betyder det inte att hjärnan är det. Och när man trots kroppslig utmattning låter hjärnan ta befälet över kroppen och säger åt den att fortsätta så ska detta medföra att man bygger ett hårdare psyke, bit för bit. Träningspass för träningspass. På köpet får man en väldigt vältränad kropp och god kondition. MEN, det är inte det som är huvudsyftet.

Jag har sedan jag kom i kontakt med det här inlett alla träningspass med tanken att nu är det mitt psyke som ska tränas, inte min kropp. Strategier för det här finns att läsa om i bloggen, men det handlar som sagt mycket om att låta hjärnan bestämma sig för att fortsätta köra när kroppen är nära total utmattning.

Det jag har märkt hittills under den korta tid jag tränat på det här sättet är att jag faktiskt orkar så mycket mer även efter det att första känslan om utmattning kommer någonstans i mitten av ett hårt CrossFitpass när jag tänker på det här viset. Det är inte helt lätt att ”lära om” och att släppa fokus på att det är kroppen som ska tränas, men belöningarna hittills har varit stora när jag känner att jag orkar mycket mer än jag först trodde och känslan av oövervinnerlighet blir påtaglig, och tillfredsställelsen enorm när jag pressar kroppen till sitt yttersta men verkligen vägrar att ge upp innan passet är avslutat!
Syftet med den här typen av mental (och fysisk) träning är ju inte bara att prestera bättre under träningspasset utan så klart att uppnå en stark och positiv krigarmentalitet i livet i sin helhet.
Tydligt är att det inte finns några genvägar. Det hjälper föga att lyssna på en ljudbok som berättar om hur man blir en vinnare utan det som gäller är att utsätta sin kropp för en rejäl mängd lidande och smärta för att kunna skörda effekterna i form av en vilja av stål!

Inläggen är alla väl värda att läsa, men jag rekommenderar att man börjar med detta för att få en bra start på sin väg mot att bli en krigare!

Jag har ju också skrivit kort om detta temat innan med några andra bra länkar, så ta gärna en titt här också!

Slutligen kommer ett exempel på ett bra träningspass för att stärka sin vilja och krigarmentalitet som jag körde häromdagen. Passet var så kallad skivstångskomplex vilket innebär att man gör ett antal övningar utan att släppa greppet om stången under tiden. Direkt när första övningen är klar går du vidare till nästa, osv. Redan efter de två första varven börjar detta bli extremt jobbigt varför det då blir ett gyllene tillfälle att låta hjärnan ta över. Återigen, bara för att kroppen är trött betyder det inte att hjärnan är trött! Vilken av de två du låter bestämma är upp till dig.
Passet ser ut som följer:
6 varv på tid, det vill säga så snabbt som möjligt, av:

5 reps Thrusters (fulldjup benböj med axelpress i överläget)

5 reps Good mornings (sök på Youtube!)

5 reps benböj med stången på skuldrorna

5 reps ”Roll outs” (återigen, Youtube) Antingen med stången eller med ett träningshjul

1 minut hopprepshopp alternativt löpning

Välj en vikt där du klarar 5 reps av den övning du tycker är svårast/jobbigast.

Kombinationen av skivstångsövningar och löpning/hopprep blir synnerligen jobbig!

När dessa 16 minuter av  total pina, som det tog för mig var klara avslutade jag passet med backintervaller utomhus bärandes på en 20kg viktplatta. Också mycket bra övning där hjärnan måste ta över för att orka hålla tempot genom alla intervaller. Och just att bära vikt i händerna blir betydligt jobbigare än om man skulle haft den till exempel i en ryggsäck.

Passet i sin helhet tar inte mer än ca 40 minuter, men framkallar en otroligt skön känsla och stor belöning när genomfört. Och inte minst ett väldigt bra steg på vägen i sin kamp för att få den där stålmanmentaliteten. Att kroppen blir starkare och uthålligare är som sagt bara en bonus!

Jag är väldigt intresserad av att höra andra tankar och erfarenheter kring det här, så kommentera gärna!

20130616-022030.jpg

0 Responses to "Fysisk (& psykisk) fostran"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

+Follow
Om mig
Jonas är en 31-årig extremsportande vid-sidan-om fotograf med en stor passion för att vistas i vackra miljöer utomhus och att röra på kroppen. Han brinner för crossfit/primal fitness och barfotalöpning. Utöver det skriver han om outdoor & äventyr, "primal-living", kost samt testar och utvärderar diverse utrustning. Han ser sig själv som en grottmänniska i den moderna världen!
wordpress visitor
Bloggarkiv Kalender
december 2018
M T O T F L S
« sep    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Taggar Sök

Login